MČR mláděže 2024

Mistrovství České republiky mládeže 2024, aneb novomlýnské větry opět prověřily plzeňské jachtaře

V posledním srpnovém týdnu proběhly na jihomoravských Nových Mlýnech jachtařské žně. Fyzickou připravenost závodníků a následně i jejich trpělivost otestovaly drsné podmínky.

Závod se dočkal velké účasti z našeho klubu. Regata měla dvě části, první byla věnována třídě Optimist a druhá třídám Laser 4.7. (ILCA 4), 29er, RS Feva a Techno.

Ve třídě Optimist závodil Štěpán Binko (“JEFE”), Adam Jilich a jeho mladší bratr František a v neposlední řadě Nikol Foltýnová. Mladým regatistům vítr přál (někdy až příliš), jeho rychlost dosahovala v poryvech až 12 m/s. I nejmenší závodníci se poprali s velkými vlnami a nikdo neměl tendenci rozjížďky vzdávat. Nejlépe si vedl Adam, celkově skončil 48. v celkové konkurenci 86 závodníků. Franta vyhrál své 80. místo, které ho velmi potěšilo a byl ze všech závodníků nejvíce spokojený. Nikol byla jen 2 místa před Frantou. A Štěpán skončil 63., což je skvělý výsledek, pokud přihlédneme k jemu dlouhodobému zranění ruky na jaře.

V druhé půli týdne, kdy závodily ostatní lodní třídy, vítr nepřál. Ve čtvrtek a v pátek nefoukalo, ale toto nezkazilo skvělou atmosféru, závodníci navštívili spektakulární hrad Děvičky. V sobotu od rána mírně foukalo a po poledni dorazily přívětivé podmínky. Závodilo se na dvou okruzích.

Vojta Cibulka obsadil společně s Danem Vašč̌orem krásné 7. místo z celkového počtu 19 29erů. Ve třídě Techo 293 obsadil Štěpán Loužek nádherné 13. místo z 30 windsurfů. Ve třídě ILCA 4 vyhrál Šimon Binko
22. místo z celkového počtu 47 lodí. V jedné rozjížďce dorazil 12. Trenérovi sdělil: “S výsledkem jsem spokojen, možná až moc, to jsem nečekal.” Jelikož na ILCE jezdí prvním rokem a 2 měsíce netrénoval z
důvodu prázdnin byl i trenér zaskočen. Šimon dodal: “v příští sezóně mám cíl být v první patnáctce.”

Děkujeme Ondrovi Klimešovi za přípravu v rámci tréninků. Dále dík patří všem rodičům a organizátorům, Jindrovi Nucovi, který byl podporou mládeži na vodě a JK Plzeň za materiálovou podporu.

V mladých závodnících našeho klubu vidím obrovský potenciál a věřím, že výsledky a kamarádské vztahy se budou i nadále zlepšovat, stejně
jako tomu bylo doposud.

Jan Binko

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..