Lipenský týden 2024

Tradiční závody Lipenského týdne jsou jednou z největších jachtařských událostí v Česku a již velkou řadu let se neobešly bez účasti našich členů. V letošním roce byl jako první závod Českého poháru Král Šumavy, ve kterém nás ve třídě Fireball reprezentovaly 3 kompletní posádky, následovaný několika volnými dny. Vyvrcholením týdne bylo mistrovství ČR Vítr a Slunce, kde jsme byli zastoupeni třemi posádkami ve třídě Fireball a jednou posádkou ve třídě RS 500, navíc s několika medailovými umístěními.

Dvoudenní pohárový závod Král Šumavy začal sice bezvětrnou sobotou, nicméně v neděli jsme odjeli 4 rozjížďky ve středním větru. Našim posádkám příliš nesedl západní směr větru, a tak z 21 lodí obsadili L. Štursová s D. Dragounem 9. místo, L. Vít s M. Chodorou 20. místo a J. Novák s A. Novákovou, která jela svůj první závod na Fireballu, 21. místo.

Podstatně drsnější podmínky panovaly při druhém závodu, MČR – Vítr a Slunce, který byl čtyřdenní pro Firebally a třídenní pro RS 500. První závodní den se odjely 4 rozjížďky za proměnlivého silného větru, při kterém byla prověřena jak připravenost posádek, tak její vybavení. Své o tom vědí Láďa s Mírou a jejich (bývalé) kormidlo. Následující den, kdy se k závodu připojily také RS 500, byl vítr o něco slabší, nicméně stále dostačující pro velmi pěkné svezení v silnějších poryvech. O nestálosti větru mimo jiné dobře vypovídají rozptýlené dojezdy Fireballů, kdy například L. Štursová s D. Dragounem zahájíli druhý závodní den dojezdy 17, 1, nicméně podobné případy lze ve výsledcích nalézt napříč celým polem. Následující 2 dny se již bohužel dostavilo pouze slunce bez větru, a navíc jen v sobotu, a tak se s námi Lipno pro letošek rozloučilo deštěm.

Velmi úspěšný závod zaznamenali V. Cibulka s L. Košatovou (ČYK), kteří se v celkovém pořádí MČR RS 500 umístili s přehledem na 3. místě z 33 lodí, a navíc se stali mistry ČR RS 500 v kategorii juniorů! Velká gratulace!

Ve třídě Fireball, pro které byl závod taktéž mistrovstvím ČR, se umístili celkově na 5. místě a na 2. místě v kategorii „žena na lodi“ L. Štursová s D. Dragounem, 24. J. Novák s J. Judou (YC Roudnice) a 26. L. Vít s M. Chodorou. Celkově se zúčastnilo 27 Fireballů.

Článek ČSJ

Výsledky: MČR – Vítr a slunce
Výsledky: Král Šumavy

Dominik Dragoun

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..